Регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново излезе със специална декларация по повод повишаването на ДДС за ресторантьорските услуги на 20%, вместо 9 на сто, както бе досега. Нейният председател Петър Стефанов подчерта, че скокът ще доведе до покачването на цените, което от своя страна би предизвикало отлив на клиенти и фалити в бранша.
„Въпросът се политизира умишлено. Част от партиите са за повишение на данъка, а други за оставането му на досегашния размер, но различните мнения идват от това, че формациите търсят единствено електорален дивидент, без реално да са загрижени за този бранш, който е основен за туристическия потенциал на държавата“, смята шефът на местните хотелиери и ресторантьори.
Той припомни, че заради липсата на работна ръка, в гилдията са увеличили двойно възнагражденията, а допълнителният товар за заведенията идва и от скока на осигуровките и енергоносителите. Това е рефлектирало и върху цената на услугата, а допълнителното й натоварване ще ограничи потребителите, тъй като мнозина ще спестяват от посещение в заведения.
„ДДС е косвен данък, който се взема от клиента и отива в държавния бюджет. В Съседна Румъния той е 9%, в Гърция- 13%, в Испания, Италия и Хърватска е по 10 на сто. Това ще рече, че в страните, развиващи туризма и смятани за водещи дестинации, налогът е по-нисък и това не е случайно. Ако при нас скочат цените, ефектът ще е лавинообразен и ще се отрази и в приходите за държавата“, категоричен е Стефанов.
Той допълва, че 9% ДДС се ползва само на храната в заведенията, а бирата, виното и ракията са си 20%. Така средно се получава около 14-15% , защото съотношението храна-алкохол е приблизително еднакво.
"Искам да напомня, че протестите на бранша срещу високото ДДС започнаха 3 месеца преди COVID кризата, а тя само ускори прилагането и, в съответствие с европейските директиви за този бранш. В същото време като компенсация за бюджета за нашия бранш беше вдигнат осигурителния праг. Една от целите при преговорите с правителството беше изсветляване на бранша. Паралелно с това бяха вдигнати заплатите на персонала и всичко това е вече факт. В резултат на това приходите в хазната се увеличиха с повече от 200 милиона. Нашите притеснения сега са, че доста колеги за да натискат за по ниски цени може да направят опити да излязат отново в сивия сектор. От всички страни в ЕС единствено в Швеция няма диференцирана ставка за ресторантите, защото всичко се върши на ръка и за да стигне един продукт до масата на клиента той трябва да мине през 5-6 ръце. Всички тези хора трябва да получат възнаграждение и така продуктът скача двойно и тройно дори", казва Петър Стефанов.
По думите му трудът обаче не се ползва с данъчен кредит и върху надценката на продукта се начислява ДДС, което пряко касае техните пари.
"Ние продаваме забавления и удоволствия, никой не е принуден да ходи на заведения. Когато обаче цените станат прекалено високи, обикновените хора няма да могат да си позволят това удоволствие. Ще последват фалити и освобождаване на служители, който ще натежат на социалните служби. Туризмът в България и съпътстващите дейности формират около 20% от БВП. Представете си каква лавина ще предизвикат тези фалити", предупреждава Стефанов.